Bestrijding engerlingen in veld 1 en 2.

3 mei 2021 12:00


3-5-2021

Helaas zijn onlangs toch weer engerlingen geconstateerd in veld 1 en 2 van ons sportpark. Onze onderhoudsploeg werd "getipt" door de kraaien welke plotsklaps opdoken op de velden en al pikkend op zoek gingen naar deze "voeding". Hierdoor onstaat echter onherstelbare schade aan de grasmat omdat de wortels van het gras weggevreten worden en (naast de al kaalgevreten vlakken) het gras "los" op de ondergrond komt te liggen.

De engerlingen zijn van de juni-kever. De juni-kever komt in Nederland steeds vaker voor ten opzichte van een paar jaar geleden en dan met name in het oosten, midden en zuiden. De vliegperiode van de kever begint, afhankelijk van de bodemtemperaturen, in het voorjaar en loopt door tot in juli. Na de paring kruipt het wijfje in het gras om daar eieren te leggen. Na ongeveer een maand komen de larven uit het ei. In de loop van de zomer ontwikkelen ze zich tot larven van het tweede stadium. Ze overwinteren in dit stadium en in het jaar daarop groeien ze uit tot het derde larvestadium. Na de tweede overwintering verpoppen de larven in april of mei. Na ongeveer 30 dagen komen de nieuwe kevers uit.

Nadat de engerlingen ontdekt zijn, heeft de firma Engelen Groen uit Uden (welke het veldonderhoud voor de gemeente Bernheze verricht) onmiddelijk actie ondernomen en een plan van aanpak opgesteld voor de bestrijding van de engerlingen.

Dit gebeurt op geheel biologische wijze middels het injecteren van zogenaamde nematoden alsmede een wortelstimulator om de schade van de vraat aan de wortels te herstellen en de aanmaak van nieuwe kiemwortels te stimuleren.

Om deze behandeling te doen slagen moesten de velden voorafgaand al goed vochtig gemaakt worden en daarna nog 3 weken. Met voldoende vocht kunnen de nematoden zich beter verplaatsen in de grond en kan er optimaal geprofiteerd worden van een nieuwe generatie nematoden die uit de dode plaagdieren komt.

Vanwege het feit dat ons grondwater tbv de beregening een hoog ijzergehalte heeft en daardoor een vuile roestbruine kleur afgeeft, is besloten om de reclameborden langs veld 1 nu reeds te verwijderen (in plaats van bij begin zomerstop). Dit ook gezien de huidige corona-maatregelen (geen publiek en geen wedstrijden). Op deze manier blijven de reclameborden goed van kwaliteit en scheelt het vele uren werk voor onze vrijwilligers wanneer ze deze telkens zouden moeten afdekken. Vorige week hebben de maandagmiddagploeg en de sponsorcommissie de reclameborden dan ook netjes opgeslagen in de berging.

Afgelopen vrijdagavond laat heeft de firma Engelen Groen de velden kunnen behandelen. Laten we hopen dat al deze inspanningen het gewenste resultaat hebben en de schade aan de velden geminimaliseerd blijft!

WhatsApp_Image_2021-04-30_at_21.49.15.jpeg

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!